Done


Gjord med 2h, HB, B, 2b & 6b, ett knådgummi, ett stort tålamod och en himla massa kärlek.


Det var längesen (om någonsin) jag var så här nöjd med ett porträtt. Jag vill inte ens tänka på hur mycket tid jag lagt ner på honom, då jag vet att det är bra många fler timmar än jag spenderade på miss Jolie. Men det var såklart värt varje liten sekund, och det har varit hemskt roligt från början till slut. Nu håller jag tummarna för att ni ska tycka om den lika mycket som jag gör.

Det är i alla fall Salem Al Fakir, för er som missat det.

Hoppas att ni får en fin valborgsmässoafton!

Skulle ni vilja lära er hur man skuggar på mitt sätt så kan ni klicka här, då kommer ni till min teckningskurs!

Torsdag


Jag och portugal-håret.

Jag hade tänkt slänga upp en sista wip-bild på Salem, men eftersom han nästan är helt färdig så tror jag bestämt att ni får vänta på honom tills imorgon. För imorgon ska han vara klar, och jag har lite separationsångest. Men, eftersom det är en del detaljer som ska fixas så blir det tyvärr inte roligare än såhär ikväll.

Hoppas ni får en fin kväll!

How to: Näsa.

1. Först skissar jag upp näsan. Jag använder mig utav en HB-penna. Jag skissar väldigt mjuka linjer.

2. Nu ritar jag upp lite fler grundlinjer. Det är mest för att jag ska se vart skuggorna och ljuset ska vara.

3. Jag börjar att skugga fram näsans former. Men jag gör det väldigt grovt och inte alls speciellt noga.


4. Jag skuggar lite mer och lite mörkare, men jag lämnar de partier som ska vara ljusa. Jag fyller i de mörka linjerna som kommer att vara näsvingarna, och börjar smått att skugga under näsan.

5. Eftersom linjerna är väldigt tydliga så virar jag en näsduk runt fingret (en pappersnäsduk går utmärkt) och börjar försiktigt att mjuka upp linjerna med den. Till de lite mindre detaljerna kan använda en stompfer, och om ni inte har en sådan så går det utmärkt med en tops.

6. Nu försvann ju en del av skuggorna, så jag fyller i dem igen. Kontraster är det som gör att näsan inte ser platt ut.

7. Nu upprepar jag steg nummer 5. Jag mjukar upp de skuggor jag alldeles nyss har gjort, men jag gör det väldigt försiktigt och ganska sparsamt.

8. Jag skuggar nu med en ganska mjuk blyerts ( i det här fallet använde jag en 2b). För att få fram de mörkaste delarna, såsom skuggan under nästan och längs med sidan av näsryggen.

9. Sedan mjukar jag upp skuggningen. Igen. Men nu tar jag i väldigt, väldigt lite. Sedan så ljusar jag upp lite längst ut på nästippen, och längs med näsryggen med ett knådgummi.

10. Jag fyller i de delar som ska vara mörka. Jag gör det med väldigt små streck och hemskt försiktigt, dessa linjer kommer jag nämligen inte att mjuka upp. Sedan tar jag knådgummig och gör de hightlights som kommer att få näsan att sticka upp lite mer ur papperet.
Den här sista bilden blev ofattbart grynig, av någon orsak. Men, oroa er inte. Den är faktiskt inte sådär grynig på riktigt. Den är dessutom mycket ljusare på papperet. Men, det är i alla fall en näsa.

Nu blev inte detta den absolut bästa näsan i världshistorien, men det är såhär det brukar se ut när jag sätter mig ned och ritar näsor. Hoppas att ni förstod lite i alla fall!

För ännu fler detaljerade how to's - klicka här och kolla in min teckningskurs!

Akrylfärg

Jag vet inte om det är mig det beror på, men två dagar i rad har jag blivit utsatt för exceptionellt dålig service. En sådan service som man kommer att komma ihåg om tio år. På ett inte alls så bra sätt.

Jag har letat i hela stan efter akrylfärg. Inte det lättaste att få tag på om man inte vill nöja sig med ett sådant där set med suspekta färger från Dollarstore. Men, efter att ha kikat in i samtliga hobby- och färgaffärer så hittar jag en dammig och undangömd hylla i en butik på andra sidan stan. Efter lite putsande så ser jag att det faktiskt är akryl, och de hade till och med ett par olika färger. Jag jublade lite inombords, trots det lite skrämmande överpriset (jag googlade). Men, nu har jag i alla fall färg. Och det är ju bra. Nu måste jag bara komma på något schysst motiv att använda dem till också.Förlåt för det pinsamt dåliga och ointressanta inlägget. Lovar att det blir lite roligare imorgon.


Salem. Igen.

Jag hade tänkt skriva en halv spaltmil om min bisarra bankupplevelse idag, men ändrade mig snabbt när jag insåg att det var en väldigt negativt laddad text. Istället tänkte jag visa er hur mycket jag gjort på Salem. Jag jobbade med honom i fem timmar igår, och de fem timmarna syns knappt på teckningen. Det går plågsamt långsamt, men jag tror att det kommer att vara värt det i slutändan.Anywhoooo.
Min syster bönade och bad på sina bara knän att jag skulle lära henne teckna, och det har blivit lite utav ett deltidsprojekt. Hon hade tydligen legat vaken inatt och längtat tills hon skulle få rita igen. Det bådar gott. När vi är färdiga så ska ni få se hur det ser ut.

Nu ska jag fortsätta med Salem.
Ha en alldeles extra fin måndagskväll!


Har ni lite tid över tycker jag att ni ska spana in min teckningskurs. Ni hittar den här.

Heart,on,her,sleeve.

Ännu en ganska hektisk dag. Har i stort sett städat hela dagen. Det börjar dock se ljust ut för vi är alldeles snart klara. Efter imorgon så är nog stället så kliniskt rent att det är redo för en sur och allmänt missnöjd besiktningsman.


Till den här så använde jag ingen referensbild, och jag kände mig verkligen som Bambi. Det är så oerhört svårt att rita saker direkt ur huvudet, och det är definitivt någonting som jag måste bli bättre på. Det jag ville förmedla med denna bild var styrka. Den ska ju nämligen användas (förhoppningsvis) av någon som gått igenom någonting väldigt jobbigt och svårt, så tanken var att hon skulle kännas lite som en survivor.

Nu ska jag överge mina fantasiteckningar ett tag, och återgå till stackars Salem. Han har legat alldeles ensam på mitt skrivbord alldeles för länge nu.

Hur har er helg varit?
Bra, hoppas jag!


Såpbubblor och helghysteri

Jag måste ha fått någonting om bakfoten. Jag har alltid trott att helgen är den tid på veckan då man ska ta det lugnt och andas och återhämta sig. Så fungerar det visst inte i norrland. Inte i min familj i alla fall. Nu är jag slutkörd och trött, men huvudvärksfri. Vilket, självklart, väger upp allt det jobbiga.

Jag trodde faktiskt att jag skulle ha någonting nytt att visa er nu, men den är inte riktigt klar. Det är lite detaljer som ska fixas med, men sedan är det färdigt och temat är känslor. Om jag inte hinner få upp den ikväll så kommer den imorgon.Vi hann faktiskt blåsa såpbubblor idag. Det är hemskt fint, speciellt när man har en ivrig liten pojk som gärna springer runt och försöker fånga bubblorna.


Huvudvärk del2.

Huvudet är fortfarande tungt och saggigt och ögonen är fortfarande skrämmande ljuskänsliga. Huvudvärken är dock bättre än igår, och idag har jag inte gömt mig under en filt. Idag har jag istället hjälpt min farfar att flytta. Det är läskigt hur mycket saker man hinner samla på sig under en livstid. Läskigt och fascinerande.

Trots busy-wusy dag så har jag hunnit teckna lite smått. Vad det blir är osett ännu, men jag tror att jag kommer att kunna visa er det imorgon.

Om ni vill så kan ni lyssna på denna. Jag fick ett tips som sade att denna skulle vara grym. Jag vet inte med er, men jag tycker att videon är awesome!Förresten. Solen skiner fortfarande hos mig. Har det hunnit bli mörkt hos er ännu?


huvudvärk

Det känns så tråkigt att inte ha någonting fint eller bra eller ens roligt att visa er. Jag har haft ont i huvudet i tre dagar nu, idag är det värre än någonsin. Har försökt käka massor med omega3 och c-vitamin. Jag har druckit övermänskliga mängder vatten, men inget fungerar. Så, jag tänkte försöka ta en datorfri kväll.

Jag kan i alla visa er vad jag hittade idag. Två förfärligt gamla kort. Det ena, där jag sover, är taget en sommardag 2006. Tror jag. Det andra kortet är inte teckenspråk, men det ska bilda en välkänd fras. Kan ni se vilken?
Nu kryper jag tillbaka in under min filt.
Hoppas ni får en fin kväll!


Frågor del2.

Hur lång är du?: Jag är, enligt mitt pass, 170 centimeter.

Vad är roligast att teckna?:
Ögon. Jag älskar att man kan få till speciella uttryck genom att rita dem på ett speciellt sätt.
Är du kär?:
Yes.

Jeans eller leggings?:
Leggings. Jag kommer att bryta ihop den dag det inte är ok att ha på sig dem längre.

Är du självlärd eller har du gått någon kurs eller något eftersom du är grym!?:
Tusen tack. Jag är mestadels självlärd. Jag gick en ettårig konstlinje efter gymnasiet (jag gick samhälls på gymnasiet), men den gav mig inte så mycket mer än ett par goda vänner.

Kan man verkligen lära sig måla fint och är det bara öva öva öva eller är det en talang som man föds med?:
Jag tror inte att man föds med någon talang, faktiskt. Det är klart att man kan ha bättre fysiska förutsättningar för vissa saker, men just teckning tror jag handlar om att träna och öva och ha tålamod. Man utvecklas hela tiden, men det är inte alltid man själv ser det. Ta kort på varje teckning du gör, och titta sedan igenom dem någon gång nu och då så ser du hur mycket du har utvecklats.


Kan du inte lägga upp en ''How to: näsor''?:
Jag ska. Det är nog nästa How To på listan. Tänkte att vi tar dem uppifrån och ner. Så, näsor är nästa.

Hade du nån rejäl svacka när du var yngre då du inte ritat/skissat på veckor/månader?:
Ja, det hade jag nog. Jag kan dock inte minnas det. Jag kan fortfarande få sådana svackor, men de brukar inte bli så långvariga. Det här kommer att låta cheesy och skittöntigt, men att teckna är liksom mitt safe place. Andra kanske tar en promenad eller läser en bok för att må bra - jag tecknar.

Kan du fixa min header?:
Åh, sötnos, jag önskar jag kunde. Jag har tyvärr inte så himla mycket tid över just nu.

Vad tycker du är svårast att teckna? Kroppsdel eller vad som helst:
Händer och fötter. Fötter är det värsta jag vet, i teckningsväg och på riktigt.

Jag undrar om du har talangen att måla i släkten eller om du har lärt dig helt själv?:
Nix, den talangen finns inte i vår släkt. De är däremot hemskt duktiga på att bygga saker. Men just den konstnärliga biten finns, såvitt jag vet, bara hos mig och hos en utav mina kusiner.

Hur kan du få så många besökare utan roliga bilder på hundar?:
Jag har ingen aning. De kanske är kattmänniskor?

Vad använder du för papper? själv ritar ja bara lite ibland, men då använder ja bara helt vanligt kopieringspapper, men har hört att det ska vara jättedåligt?:
Oj. Ja.. Jag tycker inte att du ska rita på kopieringspapper, det är så himla otacksamt. Det papper jag använder mig av är lite tjockare. Det är ett grönt spiralblock och kommer från Büngers. Kolla med närmaste bok- och pappershandel, eller på zinkvit.se. De brukar ha massor av bra produkter.

Kan du någon gång rita med akvarell eller akryl?:
Ja, absolut. Akvarell har jag målat med här och här, och akryl har jag använt här. Jag är dåligt på att använda mina penslar, men jag ska absolut bli bättre på det om det är någonting ni vill se.

Om man vill börja rita mer och bättre vilka pennor är bra att ha då, asså jag menar baspennor/saker som är viktiga/bra att ha?
- Svår fråga. Jag visade vad jag använde mig av här. Jag tror att det är väldigt personligt vad man använder, och trivs med, för pennor. Jag tycker om de hårdare blyertspennorna, och jobbar sällan med mjukare blyerts än 3b. Men det enda som man egentligen behöver är alltså pennor, ett knådgummi och schysst papper.

Kan du tipsa lite hur man ritar östasiatiska ögon dvs. de sneda ögonen, får inte riktigt till det när jag tecknar dem?:
Jag är osäker på hur östasiatiska ögon ser ut, men titta på den här bilden. Den kanske är till lite hjälp, i alla fall. Det är ju bara formen på ögat som är annorlunda.

Vad är det bästa du vet?
- Musik, gemenskap och skratt.

Vart kommer du ifrån?
- Född och uppvuxen i västerbotten. Bor nu utanför stockholm. Fast just nu är jag i norrland.

Drömyrke?:
Jag skulle såklart vilja jobba med konst och skapande på något sätt. Men det absoluta drömyrket är Copywriter eller Art Director.

Kan du inte visa lite bilder på alla dina verktyg du använder när du tecknar och ritar?:
I did. Här :)

Hur lång tid tar det ungefär att måla en bild? typ ett porträtt av ngn, som med Salem?:
Salem är ju inte riktigt färdig ännu, men om jag gör ett seriöst porträtt (jo, det händer att jag slavar) så kan det ta allt mellan 40 och 60 timmar.

Går du skola eller jobbar? I så fall vad?:
Jag jobbar. Ibland. På en OKQ8-mack.

Vad tycker du om bloggen 
http://klackarnaitaket.blogg.se som var på Blogawards i höstas?: Jag är ledsen, men jag har inte läst den. Sorry!

Vad är dina tips för att lyckas få många besökare och bli en populär bloggare som du?:
Oj, jag visste inte ens att jag var en populär bloggare. Ska jag vara helt ärlig så har jag ju fått ganska mycket tid i rampljuset på blogg.ses förstasida. Jag är rätt säker på att jag har Karin att tacka för det (tack, snälla Karin!)
Men jag tror att det är viktigt att tycka om det man skriver om. Jag älskar ju att visa min konst och mina teckningar för er.

Hur ser ditt drömboende ut? Jag har tänkt på det väldigt mycket, faktiskt. Kommer dock inte fram till någonting, förutom att jag vill bo nära vattnet. Det spelar egentligen inte så stor roll hur det ser ut, så länge det känns hemma och är varmt och välkomnande och mysigt. Det skulle såklart inte skada med en ljus och luftig atlejé, men så länge jag bor med den personen/de personerna jag älskar mest i hela världen så skulle jag nog kunna bo lite vartsomhelst.

Hur tycker du en bra bloggare ska vara? Det här är en svår fråga, och den bygger nog på ganska mycket personliga preferenser. Jag tycker om när det är mycket bilder och musik i en blogg, men jag älskar att läsa bloggar som är välskrivna och genomtänkta. Däremot så tycker jag att en bra bloggare ska ha en egen stil. För sådant är ju hemskt, hemskt intressant. Någon som lyckas med detta är den här fantastiska tjejen.


Så, det var allt. Inga mer frågor.
Hoppas att ni fick ut någonting av dem!

Frågor del1.

Då en del frågor var snarlika varandra, och skulle ha fått samma svar, så behöll jag bara en version. Detta är inte alla frågor, utan ungefär hälften. Det blev så mycket text, så jag tog mig friheten att dela upp det i två inlägg.


Jag undrar hur du gör deras hudfärg så att det blänker sådär:
När jag ritar hud så är jag oerhört, oerhört långsam och jag försöker verkligen ta tillvara på varenda liten ljusfläck som syns på referensbilden. Jag skuggar väldigt sparsamt på de delar av huden som är ljusa. Som till exempel på näsryggen. Den skuggar jag knappt över huvud taget, eftersom den oftast är mycket ljusare än resten av ansiktet.


Redigerar du dina färdiga teckningar? Highlights i tex hår och ögon?
Det beror på hur bra scannern läst in dem. Jag redigerar de inscannade bilderna för att de ska bli så lika originalteckningen som möjligt, men jag överredigerar aldrig. Det skulle kännas fel.

Har du en personlig tränare: Jag springer efter min systerson väldigt mycket, så han håller mig i trim. Men nej, nej. Jag har ingen personlig tränare.

När började du rita:
Jag hittade en teckning som jag gjort som är signerad ”Frida - 4år”.

När blev intresserad av att rita
: Intresset att skapa har nog alltid funnits, men min faiblesse för att rita porträtt uppstod runt tioårsåldern.

Skulle du kunna tänka dig att skissa något till någon:
Jag skulle vilja porträttera varenda människa i hela världen. Tyvärr så har jag inte möjlighet att göra det.

Hur ritar du huden:
Jag ska försöka visa det, det är nämligen hemskt svårt att förklara. Men, jag tror att nyckeln ligger i att inte stressa fram det. Tålamod är bra att ha.

Jag är ny på din blogg, kan du inte berätta lite om dej själv? :
Det är svårt att berätta om sig själv utan att det låter som en halvrisig kontaktannons. Jag är allergisk mot ananas. Om jag käkar ananas så börjar jag läspa. Men det händer inte så ofta, för jag tycker inte om det. Ananas, alltså.
Nåväl. Fem ord som, enligt min sambo, beskriver mig: ambitös, omtänksam, nyfiken, tänker aldrig på sig själv och fantastiskt rolig. Och nej. Han kan inte räkna, men han är fin ändå.

Ritar du endast för hand eller ritar du på datorn också?:
Jag har försökt rita i datorn, men det är inte min grej. Såklart att jag kan fylla i färger och sådant på datorn, men längre än så sträcker sig inte mina kunskaper. Jag skulle dock hemskt gärna vilja lära mig!

Dina hobbys, förutom att rita?:
Musik. Jag älskar att spela gitarr och sjunga, men det absolut bästa är såklart att lyssna på andras musik. Periodvis så skriver jag väldigt mycket. Ord har alltid fascinerat mig, och jag tycker att det är himla roligt. Sedan har jag faktiskt inte så många fler hobbys. Så rolig är jag.

Kan du inte ha någon tävling där man kan vinna att bli avritad av dig?:
Sure, jag hade nyss en. Men det kommer nog en snart igen.

Hur gammal är du?:
Jag är nyss 24 år fyllda.


Vem är din favoritkonstnär?:
Oh, den är svår. Det finns så många inspirerande och härliga konstnärer.
Jag älskar såklart KanDee, för hon är så fruktansvärt kreativ och innovativ och härlig.
Linda är helt amazing. Hon har liksom världens coolaste stil, hon är skitsnygg och dessutom är hon grym på att teckna!
Johanna är fruktansvärt duktig. Har ni sett hennes porträtt på Viktoria och Daniel? Gå dit och kika!
Pyttis är också en favorit. Mycket för att hon är superduperduktig, men mest för att hon verkar vara en så genuint fin människa.

Jag är ett stort fan utav Cassandra Rhodin. Jag älskar allt, precis allt, som Cecilia Carlstedt har gjort. Linda Huber är dock min absoluta favorit och min absolut största förebild. Enligt mig är hon den största, och bästa blyertskonstnären i världen.

Hur lärde du dig teckna så bra som du är idag?: Jag vet faktiskt inte. Jag är ju inte direkt fullärd. Men jag har tecknat, seriöst och med viljan att lära mig och bli bättre, nästan varje dag sedan jag var 10 år. Så man lär sig med tiden, om man inte ger upp.

Kan du inte lägga ut fler bilder på dina teckningar?:
Jag lägger ut alla teckningar jag gör. Men, varje teckning, eller åtminstone alla porträtt, tar flera dagar att göra klart. Men jag lovar, jag lägger upp allt jag gör.

Har du någon speciell strategi när du gör en teckning? Alltså, att du typ börjar med vänstra ögat, näsan, munnen?:
Ja, det har jag. Jag börjar alltid i det översta, vänstra hörnet. Av förklarliga skäl. Jag är högerhänt, så det är för att undvika onödigt kladd.

Vilken teckning som du gjort är du mest nöjd med och varför?:
Det är svårt. Jag tyckte hemskt mycket om Angelina Jolie, och jag har på känn att jag kommer att älska Salem också när han är färdig. Men min absoluta favorit måste nog vara pandan, för att den känns så himla mjuk. Jag älskar pälsen på den, och ibland förstår jag inte ens själv hur jag lyckats få till den.Brukar du lyssna på musik när du ritar? I sådana fall, vad brukar du lyssna på för sorts musik?:
Ja, det gör jag. Jag är väldigt petig när det gäller musik, och vill helst bara lyssna på sådant som jag vet att artisten skrivit själv. Vilket låter oerhört pretto, I know. Jag älskar The XX och Hot Chip. Men det en alldeles för stor fråga att besvara på bara några rader.

Vad är det som inspirerar dig?:
Musik och känslor och människor. Men mest känslor. När det gäller porträtt-teckning så behöver man inte så mycket inspiration. Man behöver egentligen bara en väldigt bra bild och en massa tålamod.

Skulle du kunna göra såna how to typ en gång i månaden/veckan eller ännu oftare?:
Jag ska försöka att, i mån av tid, lägga upp dem. Jag kan inte svara på när det blir eller med hur långa mellanrum det blir, men eftersom det är så fruktansvärt många som gett positiv feedback så är det klart att det känns roligare att göra dem.

Hur många timmar i veckan lägger du på ritandet?:
Det beror helt och hållet på. Ibland har jag perioder då jag inte får ut någonting på papperet, hur mycket jag än försöker. Så då blir det lite mindre. Men jag skulle säga att jag ritar typ 4 timmar per dag. Vilket, med enkel matematik, gör 28 timmar i veckan.

Kan man förresten lägga till dig på bloglovin?:
Såklart du kan, hjärtat. Du kan göra det genom att klicka här, eller på den där konstiga flickan i menyn till höger.

Jag undrar vad du har för kamera:
Jag fick en Nikon D90 av min sambo. Så det är den jag använder mig av. Ville bara få med vilken snäll sambo jag har.

Kombinerar du att rita förhand och sedan scanna in dem i datorn och fortsätter där?: Nej, alla blyertsteckningar är gjorda för hand. Det är klart att jag tar bort smuts och grådassig bakgrund i Photoshop, men den enda redigering jag gör, gör jag för att den versionen ni ser ska vara så lik originalteckningen som möjligt.


Den andra delen av frågorna kommer lite senare.
Nu måste jag äta. Och fortsätta leka med förstoringsglaset jag hittade hos farfar.

Frågestund
De senaste dagarna har jag fått en väldans massa frågor. Vilket är alldeles fantastiskt och verkligen jätteroligt! I och med det så tänkte jag införa en ny kategori. Frågor och Svar. Så, därför kör vi en frågestund.

Fråga vad ni vill, hur knäppa frågor det än är så kommer jag att svara på dem efter bästa förmåga.


So go. Fråga på!

Okej. Tack för alla roliga, skruvade och intressanta frågor. Nu sätter jag dock stopp, annars kommer det att måsta publiceras i bokform.

Svaren kommer upp lite senare idag, eller ikväll.
Ha det fint så länge.


How to: ÖGON

1. Först ritar jag upp en grundskiss av ögats linjer. Jag är hemskt försiktig, och försöker göra dem så svaga som möjligt.2. Jag grovskuggar de översta delarna. Jag har fått lära mig att alltid börja snett uppifrån. Det blir minst kladdigt så.3. Här har jag suddad ut linjerna som blev av skuggningen. Jag använder mig utav en näsduk, och eventuellt en tops, när jag gör detta. Men det går nog precis lika bra med en stompfer.


4. Jag fyller i de partier som ska vara mörka. Man ska inte vara rädd för att ta i. Kontraster är fint!
5. Med hjälp av knådgummit gör jag det mittersta partiet på ögonlocket ljusare. När jag använder knådgummit så drar jag det aldrig, som man gör med ett vanligt sudd. Jag "plockar" upp blyertsen med det. Hoppas att ni förstår vad jag menar!

6. Sedan skuggar inuti ögat och tårsäcken (är det bara jag, eller låter det skitäckligt?). Skuggningen inuti själva ögat är det som gör att det ser verkligt ut. Tycker jag, i alla fall.


7. Jag skuggar iris, samt pupillen. Iris skuggar jag väldigt lätt. Det är mest för att detaljerna ska flyta ihop bättre.


8. Det roligaste är såklart att teckna själva iris med alla detaljer och streck och skiftningar. Vilket jag har gjort på den här bilden. Titta på den referensbild ni har för att se vilket mönster iris har. Alla ögon ser ju olika ut.
9. Nu låter jag ögonfransarna (som inte är på plats ännu) reflekteras i iris. Jag tycker att det ser häftigt ut, men det är såklart en smaksak. Om ni använder er utav en referensbild - titta på den för att se hur ljuset faller i ögat.10. Nu åker ögonfransarna dit. Jag tror inte att det syns på bilden, men jag ritar dem aldrig rakt upp, utan alltid snett framåt. Jag tycker att det blir bäst resultat då, men man får testa sig fram för att hitta det som känns, och funkar, bäst.

11. Jag skuggar den undre delen av ögat, och även det nedre ögonlocket. Fransraden skuggar också. Jag försöker även få med strecken (jag vet inte om man ska kalla dem rynkor?) som finns under ögat.12. Här har fransraden ljusats upp med knådgummit. Jag går inte lös med gummit över hela, utan mest längs fram. Där de ögonfransarna ska sitta. Jag har även gjort själva ögonvitan lite ljusare. 

13. Här är de undre fransarna på plats och ögat är klart. Fransarna ritar jag med olika styrkor på pennorna. Hårdare blyerts för de tunnare, och ljusare fransarna och mjukare blyerts för de mörkare, och lite tjockare ögonfransarna. Jag brukar även försöka sudda fram några fransar, men det framgår nog inte så tydligt på den här bilden.Och såhär ser den inscannade versionen ut.

Nu blev det rätt många steg att läsa igenom och eventuellt följa, men jag hoppas att ni gillar den. Jag har nämligen suttit med den sedan klockan 10 imorse. Såhär i efterhand så inser jag att det antagligen var en dum idé att göra ett jätteöga. Men, man lär så länge man lever. Nu ska jag ta en mycket välförtjänt kanelbulle, och sedan ska jag sova.

Förresten.
Om ni tar hjälp av den är så skulle jag bli så oerhört glad om ni ville visa mig resultatet sen. Maila mig teckningen eller länka till inlägget ni lägger upp den i. Inget tvång, men jag skulle verkligen bli skitglad!

 

Om ni gillade den här How To:n så kommer ni att tycka ännu mer om min teckningskurs. Spana in den här!


Francamente me ne infischio.
Det här är damen med håret. Håret som blev till en tutorial. Inte så superseriös men jag ville så gärna göra någonting med djurmönster. Därav zebrahuden. Hon är gjord i blyerts och zebraränderna, samt kolibrin, är gjorda med en pigmentliner. Färgen på hennes axel och fågelns färger är tillagda i Photoshop.


Vill ni lära er hur man jobbar med till exempel akvarell så kan ni klicka här, så kommer ni till min teckningskurs!

Tacktacktack

Först och främst vill jag säga tack. Tack för alla fina kommentarer. Det är otroligt att det finns så många härliga och fina och underbara människor out there som faktiskt tar sig tid att skriva söta och snälla och positiva saker. Ni anar inte hur glad jag blir. Är. Kommer att vara för flera veckor framöver.

Jag tänkte även passa på att säga hej till alla makalösa och hänförande snälla människor som hittat hit. Hoppas att ni trivs.

Jag är så lycklig över den respons som How To:n fick. Det är så fint, så fint att se att så många faktiskt kan, vill och tänker teckna. Övning ger färdighet. Eller något åt det hållet.


Eftersom så många har frågat efter fler tutorials så ska jag försöka göra en på näsor, och en på ögon. Vilken skulle ni vilja se först? Ögon eller näsa?Nu ska jag läsa igenom alla kommentarer ännu en gång, och fortsätta förundras över hur fina ni är.


How to: HÅR1. Jag börjar med att skissa upp hela ansiktet och teckningen med svaga, svaga linjer. Bara för att har en liten hum om hur det ska se ut.

2. Jag fyller sedan i håret precis som det ska ligga, med lockar och allt.

3. Sedan blendar jag ihop allting med en näsduk. Jag tycker att det här är det bästa sättet att få det att se naturligt ut. Skuggorna flyter ihop så mycket bättre. Men det är såklart en smaksak.
4. Nu börjar det roliga. Jag fyller i allt som jag suddade ut. Jag gör alltså om steg nummer två, fast nu försöker jag få fram så mycket kontraster som möjligt. Det som ska vara mörkt ritar jag i med lite mjukare blyerts, och de partier som ska vara lite ljusare får bli ifyllda med en hårdare penna.

5. Sedan suddar jag fram lite slingor. Även mörkare hår har ljusare partier. Om ni har en referensbild så titta på den och se hur ljuset faller när ni ljusar upp håret. Ljusa slingor får man fram genom att använda ett spetsigt sudd.

6. Sist av allt så ritar jag dit lite “lösa” hårstrån. Det ser så platt ut om det ligger perfekt. Dessa hårstrån blir allra bäst, enligt mig, om du gör dem med hårdare blyerts.


Det här är nog inte den bästa how to:n som gjorts. Hoppas att den blir till lite hjälp i alla fall, trots att korten är halvrisiga. Hår är inte så svårt att rita när man väl har fått kläm på det. Titta på porträtt som andra har gjort, se hur de har gått tillväga och lär dig av det. Det var i alla fall så jag gjorde.

Nu ska jag gå till ICA och köpa ballerina-kex.
Hoppas att ni får en alldeles underbart fantastisk lördagkväll.

Puss.

Gillade ni detta inlägg så kommer ni att älska min kurs. Klicka här och spana in den, vettja!


Material

I brist på annat så tänkte jag visa er vad jag oftast använder när jag tecknar. Det är ingenting fancy eller udda, utan material som du kan få tag på i stort sett var du än bor.Pennorna jag har är helt vanliga grafitpennor. De kommer i 12-pack och märket är Derwent. Grafitpennor (blyerts, alltså) finns i de flesta bok- och pappershandlar. De finns också på Clas Ohlsons och på Panduro.

Det hårda suddet med det svarta platshöljet är ett helt vanligt kontors-suddigum. Detta är perfekt att klippa bitar utav och använda när man vill göra slingor i håret. Om jag vill ljusa upp partier av teckningen så använder jag den där blågrå klumpen som ligger framför pennvässaren. Ska man vara fin så heter det knådgummi, men det är i princip samma sak som häftmassa.

Den röda pennvässaren kommer från fiber castell. Normalt sett så brukar jag vässa mina pennor med en kniv, men då jag har förlagt den (vilket inträffar skrämmande ofta) så använder jag denna.Papperet jag tecknar på för tillfället är ett teckningsblock från Büngers. De väger typ 4 gram styck. Favoritpapperet kommer från Canson och är lite tjockare och har lite bättre struktur i sig. Men, man tager vad man haver. Något som jag däremot avråder är att rita på vanligt kopieringspapper. Att få till skuggor på ett sådant papper är nästintill omöjligt.

Sedan har jag såklart det där smutsiga grafitpulvret och massvis med penslar. Men det får räcka såhär.


Förresten.
Jag är helt out of ideas idag, så om ni inte är ute på ett ashäftigt fredagsäventyr så får ni hemskt gärna ge förslag på vad jag ska rita! Det skulle göra mig väldigt glad.


Zebra.Jag hade tänkt skriva ett långt inlägg om saker som fascinerar mig. Eller, snarare saker som skrämmer mig. Men sedan insåg jag att det skulle bli hemskt tråkigt, så jag struntade i det och deletade hela baletten.
Det har varit en fin dag idag, trots att jag satt uppe och ritade zebramönster till långt efter midnatt. Jag vet inte riktigt vart denna kommer att leda, men den visade sig vara en hemskt bra paus-teckning.

Har ni haft en fin kväll?

on the drawing board

Ni vet de där dagarna då ingenting känns rätt, alla kläder sitter fel och allt känns färglöst och tråkigt och allmänt ljummet? En sådan dag har jag idag. Jag har verkligen försökt vara kreativ, för jag vill ju, men det blir liksom inte rätt. Jag blir så oerhört frustrerad då det händer eftersom viljan finns där, men den fysiska förmågan att översätta den till papperet verkar ha försovit sig.

Jag och Salem behövde en paus från varandra. Efter närmare tio intensiva timmar tillsammans så blir man rätt trött. Såhär såg han ut när jag lämnade honom.Vad tror ni om bakgrunden? Ska den vara grå eller vit?


Tisdag

Den här dagen blev en hemskt fullspäckad, men ändå rätt trevlig, dag. Jag fick lov att jobba från tidig morgon till lunch, för att sedan gå direkt till min mor och hennes syster och hjälpa dem att spackla. Jag är numera en fullfjädrad och exceptionellt duktig spacklerska. Imorgon har jag dock planerat att ha magsjuka. Hemskt solidariskt, i know.Såhär slitet var det förresten idag. Notera gärna den djupa gropen i mitt vänsterben (höger på bilden). Det kändes passande med trasigt eftersom det är det jag inbillar mig att man jobbar i när man renoverar.Och såhär långt har jag hunnit på denna underbara människa. Jag är verkligen superimponerad utav er som faktiskt lyckades gissa rätt. Självklart är det Mr. Salem. Nu ser det till och med ut som honom.

Anyway. Tack för alla fina kommentarer. Mitt hjärta liksom krampar av alla fina saker ni säger. Tusen tack!


oh the sweetnessJag slänger in en liten WIP, bara för sakens skull. Har inga förhoppningar om att ni ska se vem det föreställer. Om jag inte redan visste vem det var så skulle jag aldrig se det.

Det är i alla fall en utav mina favoritpersoner här i världen. Eftersom det är en favoritperson så kommer jag - om jag känner mig själv rätt - att lägga ner obscent mycket tid på den. Vilket är fine, för jag har ju faktiskt ingenting bättre för mig.

ever thine, ever mine, ever ours.Denna gjorde jag när jag satt ute på balkongen idag. Det hände faktiskt någonting helt fantastiskt. Jag var tvungen att ta av mig tröjan och flasha mitt linne. Så varmt var det faktiskt. Det var schysst som tusan, ska ni veta.

Den svarta bakgrunden lade jag till i photoshop. Texten, som är det tredje av Beethovens kärleksbrev till hans immortal beloved, är också fusk. Den är såklart där på papperet också, men det blev mer lättläsligt när det blev data-skrivstil istället. Resten är akvarell.

Jag har alltid velat ta med Beethovens kärleksbrev, men det har aldrig blivit riktigt rätt. Det blev det inte här heller. Jag vet inte hur jag ska lyckas använda dem utan att det känns knäppt. För de är verkligen hemskt, hemskt fina. De förtjänar nog ett alldeles eget konstverk. Han var ett sant geni, den där Beethoven.

Har ni läst dem? Om inte så hittar ni dem här.


LillbabyJag tror att jag eventuellt skulle kunna ha den sötaste och bästa och häftigaste systersonen i hela vida världen. Han är faktiskt det bästa som finns. Han kan till och med säga “Frida”. Jag har så många tusentals bilder på denne lille krabat, men jag har dragit mig för att visa dem. Man vet ju aldrig.

Här är han i alla fall. Och jag. Men mest Aaron. Jag tycker att han ser ut som ett sådant där underbarn som skulle kunna vara med i vilken reklamfilm som helst. Om det nu är någon merit. Söt och smart och duktig är han i alla fall. Även fast det rinner baby-saliv från mina kinder när han har pussat mig.

Vårvårvårvårvår

Åh vad jag älskar soliga lördagar i norrland. Mest för att de nästan jämt innebär café-häng med Crook, men också för att de är så himla varma och mjuka och lugna. Den här lördagen var särdeles underbar.
Kan man sitta ute på altanen och spela gitarr utan att frysa sönder fingrarna, då vet man att det är vår.
Får man sedan grillat kött och en superspeciell potatis- och rotfruktsgratäng - då är det definitivt vår. Försök att ignorera sås-disastern. Flaskan levde ett eget liv. Kan vi säga.

Nu vankas det visst efterrätt. Bäst att jag schyyyndar (=skyndar) mig.


HeartitnowJag skulle egentligen ha behövt göra massor med saker idag. Jag borde definitivt ha gått till banken och skickat efter en påminnelse på min visakort-kod. Min hjärna smälte nämligen samman för någon vecka sedan och kortkoden försvann. Poff, sade det, och sedan var den borta.

Å andra sidan så är det ju hejdlöst mycket roligare att spela gitarr, så jag tror att jag fortsätter med det.

Tack, förresten, för gratulationerna. Det värkte lite i hjärtat då jag loggade in på mailen och såg massor med små, söta hälsningar. Det betyder massvis, bara så ni vet! Tusen tack!

Happy birthday to me.Det kändes fint att vakna imorse med vetskapen att fan, nu är jag ett år äldre. Eller något åt det hållet. Nej, jag har ingen åldersnoja - jag har en allvarlig dödsrädsla. Men det är ingenting jag kan göra någonting åt, så jag får klappa mig själv på axeln och säga att jag har gjort ett bra jobb som överlevt de här första tjugofyra åren. Lite sådär lagomt bittert.24 år blir jag idag. Tjoho.


Please teach me gently how to breathe,Det här är inte perfektion någonstans. Det här är en sådan där rakt-från-huvudet-grej som faktiskt grundar sig på en del skumma känslor. Men, det här är ingen sådan blogg så jag tänker inte gå in på det. Sorry.

Texten på bilden är hämtad från en låt av The xx som heter Shelter.

godmorgon,Jag vaknade, utan någon som helst inblandning av väckarklockan, 07.00 imorse. Prick. Skitpigg. Så, nu har jag tvättat och städat och ätit lakrisal och klockan är inte ens halv tolv. Myskläder i frida-tappning är påtagna. Det hela känns himla fint. Hela dagen är kvar och allt det där tråkiga är redan gjort. Därför skor jag mig och går och hälsar på min mor, för att sedan följa henne till kusinens 29årskalas.

Har ni det bra idag?

ER IRL
Gårkvällen spenderades mestadels på akuten. Lille systersonen (han heter Aaron) var superduperjättesjuk och när lillasyster ringde sjukvårdsupplysningen var de hemskt noga med att betona att de var tvungna att åka in ögonblickligen. Så vi störtade huvudstupa in i våra skor och rusade, såklart, till akuten. Där fick vi vänta i över två timmar, i ett väntrum som sg ut som en 70-talsbunker. Konstigt, tyckte vi, eftersom vi praktiskt taget har klippkort där.

Efter fyra timmar fick vi åka hem med penicillin och trötta ögon. Men vi ska nog vara tacksamma, för i väntrummet satt det en äldre herre som väntat i fyra timmar på att få träffa farbror doktorn. Han sitter säkert där ännu.

Den nakna ryggen gjordes ur ren och skär tristess. Men jag tror att den kan bli cool när den är klar.


PåskäggJag hade inte direkt höga förhoppningar vad gäller påskägg. De jag bor hos sysslar nämligen inte med sådant. Spontana överraskningar, alltså. Därför är det tur att jag har Golfarn. Han skickade nämligen detta till mig i en storlek large-påse. Tyvärr finns inte den tredje lakrisalen med på bilden, den ligger nämligen i min mage. Tjoho.


Förresten.
VeckoRevyn mailade mig för några veckor sedan. Konstigt, eller hur? Sedan damp det ner en nedräkningen-har-börjat-bäst-att-ni-börjar-leta-designer-klänning-nu-på-momangen-lapp i min postislåda. Ännu konstigare. Roligt, men konstigt.

Hoppas ni har en makalöst härlig påsk!


RSS 2.0