Förlåt,

Först och främst vill jag lyfta fram och poängtera att jag respekterar alla människor, oavsett religion, etnicitet eller storlek. Och sedan passar jag på att be om ursäkt för detta långa inlägg.

Häromdagen knackade det på dörren. Det är en väldigt ovanlig företeelse hemma hos oss, så jag blev inte jätteförvånad när det stod ett välklätt par utanför dörren. De ville prata med mig om Jesus.

Jag har haft den diskussionen förut med två stycken Jehovas Vittnen. De var hemskt måna om att få över mig på “deras sida”, och det tog mig fyrtiofem minuter att förklara att jag inte var intresserad. Jag har ingenting ont att säga om dem, men jag tycker att respekten de kräver också borde ges. Jag är inte mindre värd som människa för att jag inte håller med om vad de säger. Jag är inte mindre upplyst som person bara för att jag ser på evolutionen ur ett vetenskapligt perspektiv. Jag har faktiskt läst bibeln. Eller nåväl, utvalda delar utav den i alla fall. Det är klart att det finns vissa delar som är tänkvärda, men den enda religion som jag skulle kunna tänka mig att hänge mig åt är Buddhismen.

Så. Till saken.
Det här paret (som var väldigt trevliga) blev väldigt förnärmade när jag sade att jag var ateist. De var väldigt måna om att informera mig om att skapelsen faktiskt är gudomlig. Jag gillar slumpen. Jag uppskattar dock inte att bli tillrättavisad när jag inte har gjort någonting fel. Jag vet inte riktigt vad jag vill ha sagt med det här annat än att om man knackar på dörren för att informera om någonting - det behöver inte nödvändigtvis vara religion - så bör man nog vara beredd på att få mothugg. Det bådar ju knappast gott ur värvningssynpunkt om de dumförklarar mig i det tysta för att jag inte tror på gud. Jag tror inte att deras intentioner var att dumförklara mig, men det var så det kändes.

Men, jag fick i alla fall en bok,Det här var inte alls konstrelaterat, och möjligtvis en aning virrigt. Men, än en gång - jag respekterar alla människor oavsett religion, och jag skulle aldrig försöka pracka på dem den moderna evolutionsteorin. Each to their own, eller hur?

Det här må vara lite väl djupt för en måndagkväll (inte söndag, som jag trodde att det var), men vad tror ni? Är evolutionsteorin fakta eller fiktion?


Kommentarer
Postat av: Sandra

Tror på evolutionsteorin jag. Jag förstår inte poängen med att be till någon som man inte vet säkert att "han" finns. Fast visst, det kanske är det som är grejen, att man tror att "han" finns, men ändå. Det känns lite bättre på något sätt att ha en rationell förklaring. Jorden är en slump som blev bra, tycker jag :)Till sist vill jag bara säga att jag älskar dina teckningar! Tack så mycket för dina How To's också!)

2010-05-31 @ 22:34:57
URL: http://kouzlit.blogg.se/
Postat av: nathalie

åh. jag håller med dig. vet hur det känns, har ett par avlägsna släktingar som alltid ska tjata om "det där".

2010-05-31 @ 23:31:56
URL: http://igottagetsmart.blogg.se/
Postat av: Smurvelmurvelsmurfen

Jag känner att jag haft x antal diskussioner gällande detta. Det tenderar att bli lite så när en ateist (jag), en muslim och en buddhist (mina två kompisar) får för sig att börja diskutera sådant... :P

Fine, folk har absolut rätt att tro precis vad de vill, så länge de också låter mig tro precis vad jag vill.Sv: Jodå den finns på varje bild, fast kom just på att man kanske måste veta var den sitter för att se den :P Men om du t ex kollar på den nedersta bilden vid ekorrens bakre tass och svans så tror jag att du också kan se "Smurvelmurvelsmurfen" där.

2010-06-01 @ 07:31:40
URL: http://smurvelmurvelsmurfen.blogg.se/
Postat av: Smurvelmurvelsmurfen

Fortsättning på min tidigare kommentar:

Jag är ju knappast en sämre människa för att jag inte tror att det sitter en gubbe uppe på ett moln och bestämmer, eller var man nu tror.

Hela grejen med religion handlar ju i grund och botten om trygghet. Dock känns det faktum att folk känner sig bra mycket tryggare av att ha någon icek-existerande snubbe att be till en smula skrämmande...

2010-06-01 @ 07:53:38
URL: http://smurvelmurvelsmurfen.blogg.se/
Postat av: Smurvelmurvelsmurfen

icke* skulle det stå, inte icek.

2010-06-01 @ 07:54:24
URL: http://smurvelmurvelsmurfen.blogg.se/
Postat av: Elena

Åh! Så sant så! Tråkigt med folk som alltid ska lägga sig i vad man ska tro på och inte tro på. Finns inga rätt eller fel inom tro, det är upp till var och en ju :)

2010-06-01 @ 10:51:57
Postat av: June

Jobbigt! Svårt det där, jag brukar alltid vara väldigt envis när folk snackar illa om religiösa människor, eftersom jag tycker att det är väldigt viktigt att respektera att folk tror på olika saker. Men att de är så jobbiga och tjatiga kan få vem som helst att tänka fula tankar som definitivt inte ingår i Jehovas vokabulär.

När jag låg på en gräsmatta i stan en sommar och läste Slitz kom det fram två stycken som ville prata om Jesus. Jag tyckte det var både lite skämsigt och lite roligt att de kom fram precis när jag tittade på utvikningsbrudar. De gav upp rätt fort.

SV: Jag kan säga så mycket som att Mona har en väldans massa fräknar nu.

2010-06-01 @ 14:44:33
URL: http://junesabstracts.blogg.se/
Postat av: Felicia

Hmmmm. ja bra fråga. men Nej jag tror på det vetenskapliga, big bang och aporna.. Det finns en grund till att det var så, FAKTA! Men om att gud ska ha skapat jorden, ja det enda som säger det är bibel, så det kan man ju inte riktigt lita på. NEJ VETENSKAP, VETENSKAP!!!!

liiite jobbigt en måndag.. :P höhöhöJapp det gjorde hon, själv älsakr jag texten blev kär i den meningen i filmen :D har du sett filmen kim novak? :)PUSS

2010-06-01 @ 17:29:19
URL: http://fjaelkis.blogg.se/
Postat av: jk<3

Jag är nog lite som du, jag tror inte på trolleri.

Jag tror på det logiska och vetenskapen.

Men jag tror också att människan behövde gud förut, när allt var slumpmässigt.

När man dog om man inte fick en bra skörd.

Men så är det inte i sverige nu, så vi behöpver inte ta till alla medel för att det ska gå så bra som möjligt. (här menar jag att när allt hängde på om det blev en bra skörd eller inte så var det ju viktigt att det skulle blir bra. Altså gjorde man allt för att det skulle bli en bra skörd, och om det då fans en gud och man inte trode på honom så trode man väll att man blev straffad. Och då var det ju bättre och tro på honom/henne, än att inte göra det.)

Jag är endå öppen för det mästa, och jag fick nya testamentet av en präst en gång(andledningen är en lång historia) och jag har faktiskt börjat på den, för man kan ju inte säga att man inte tror på något man inte vet något om. Jag tror att jag vill leta reda på andra "heliga skrifter" från andra religioner någon gång och läsa dom med, för att se vad jag tycker.

Något som jag inte gillar är folk som för söker tvinga en till en religion!

Om vi respekterar att de tror på något annat än vi får de respektera oss, och om vi vill bli med i jehovas vittnen kan vi söka på internett, så hittar man säkert en sida eller 100 om det.

så att ringa på dörren är orespektabelt.

Jag skulle inte öppnat

2010-06-01 @ 20:47:42
URL: http://rondinella.blogg.se/
Postat av: Tessan

Haha, har du sett en del av mina inlägg? Det där var absolut inte långt nog att behöva be om ursäkt för. Du är då söt.Tycker för övrigt det är lite dumt detta med att man hela tiden ska känna att man måste vara övertydlig på en gång man snackar politik eller religion eller något. Alltid öppna med att sätta sig i försvarsposition genom att bedyra att man absolut inte menar något illa och inte är nån sån där trångsynt person som dömer folk efter etnicitet etc. Fuck that, säger jag. De som vill bli förolämpade blir det oavsett hur man försöker linda in saker.Men i alla fall. Kan inte förstå att du stod i 45 minuter och tjabblade med folk som kommer och stör dig i ditt hem. Nog måste du väl ha roligare saker att sysselsätta dig med? Själv blir jag superirriterad och kör på den vänliga, bestämda och kortfattade metoden.As for religious nuts i allmänhet - så länge de sköter sig själv och inte stör/skadar andra är jag fullständigt obekymrad om vad de håller på med. Visst tycker jag det är synd att så många människor i vår värld är förblindade av rädsla, men hade de inte tytt sig till religion så hade de väl sällat sig till nån annan tröstgivande falang som fascism eller mode-eliten.Angående inlägget i sig tycker jag det är jätteroligt när du har med saker i bloggen som inte är konstrelaterade. Jag gillar omväxling.

2010-06-02 @ 14:41:24
URL: http://kreativ.blogg.se/
Postat av: ottilia

Intressant fråga! Hm... Jag själv tror starkt på vetenskapen. Den är ju vetenskapligt bevisad! Så jag kan inte riktigt förstå de människor som tror att Gud t.ex. skapade människan. Men jag tror däremot att det finns någon mening med vårt liv som inte berör vetenskapen.Vad jag vet (kan ha fel) tolkar jehovas vittnen bibeln ganska ordagrant vilket jag, som sagt, tycker är lite konstigt när det liksom är motbevisat på något sätt.För ett tag sedan kom det två personer hem till mig och knackade på. Jag var ensam hemma just då och kände mig ganska påträngd, då jag stod i pyjamas och skulle äta frukost. Men jag stod och lyssnade ett par minuter iallafall och sa sedan att jag inte var intresserad, på ett vänligt sätt. Efteråt blev jag upprörd över att de gick på ett barn, mig, sådär. Det kan ju finnas barn som inte vågar säga nej. En kvart av min tid ägnade jag dem, men dina 45 minuter verkar ju extremt! När du uppenbarligen sa att du inte var intresserad tycker jag absolut att det är fel att fortsätta pracka på sådär... Självklart stör det inte mig vad de tror på, men när det går ut över andra som det här med dörrknackningen blir jag inte lika positivt inställd.oj, det här blev långt :P

2010-06-02 @ 18:27:18
URL: http://ottilia.blogg.se/
Postat av: ottilia

sv: okej, då förstår jag.. vad fick du ut av disskutionen då? (:ja verkligen, jag känner ingen som är med eller tycker särskilt mycket om dem. merparten av de jag känner tycker att det hela känns lite spooky :Pha! gör det! det skulle vara roligt :)

2010-06-02 @ 21:35:31
URL: http://ottilia.blogg.se/
Postat av: ottilia

oj haha stavade lite galet på diskussionen*

2010-06-02 @ 21:41:42
URL: http://ottilia.blogg.se/
Postat av: Tessan

Hehe, trodde det var offensiven som var bästa försvaret, kör helst på defensiven, men den funkar konstigt nog sällan. Själv har jag aldrig varit rädd för att trampa någon på tårna, bara att orsaka fysisk skada, eller typ men för livet. Har aldrig förstått folk som attackerar eller tränger sig på, retas osv på pin kiv. Men däremot ser jag det som en annan sak när man försvarar sig, visst - man ska undvika att gå för långt, men hellre snabbt och lite smärtsamt än långsamt och mycket smärtsamt.Det går inte att vinna diskussioner med religiösa eller andra starkt troende. Deras logik funkar inte som annan logik. Insikt tar oftast ganska lång tid att nå, speciellt när det gäller något så personligt. Fast sånt tänker man sällan på i 'stridens hetta' och ibland måste man bara få ut lite aggressioner så jag förstår dig. Brukar också ha väldigt svårt att hålla tand för tunga och det har skapat väldigt mycket problem för mig i mina dar.Ja, religion är ju väldigt tryggt. I jämförelse med det som skrämmer dessa människor. En ursäkt är det också, har alltid varit. Och visst är det skrämmande detta med att många människor bara måste ty sig till någon sorts organiserad massa oavsett vad denna massa egentligen står för. Det är därför vi har så många diktaturer och extremister i världen.Jo det var en jättefin kväll allt som allt. Själv gillar jag tacos, men lite omväxling förgyller och jag har verkligen saknat riktiga tapas. Hoppas på en mycket fin lördag också när vi ska äta paj ute på Råda Säteri. Tycker för övrigt att du borde gå med i Spot and Tell om du inte har gjort det. De har ju en del grejer i Stockholmsområdet också och gratis är alltid gott. :-)Nu måste jag snart packa mig iväg till morbror och kattvaktplikten som väntar.Ha det bra!

Kram

2010-06-03 @ 12:22:57
URL: http://kreativ.blogg.se/
Postat av: Jennie

Buddhismen är också det enda jag skulle kunna överväga att "gå med i och leva efter" :)

2010-06-05 @ 17:53:20
URL: http://jlss.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0